Rådgivning

 

Jag har blivit inspelad på band av ett bedrägeriföretag. Hur löser ni detta?

Oavsett om man blir inspelad på band eller inte, om en säljare påstår sig ha ett avtal, bedöms helt individuellt från fall till fall. I många fall är en muntlig ljudinspelning inte juridiskt bindande då den kan vara felaktig. Även om den inte är felaktig kan många bedrägeriföretag säga innan de startar inspelningen, att man ska spela in ett "Avslutande Avtal". Detta betyder enligt säljaren att man har haft ett avtal tidigare. Om så är fallet, så måste detta bevisas för att den nuvarande ljudinspelningen skall vara giltig. Oftast finns inte en ljudinspelning från början.

Vad är ett "Avslutande Avtal" i en ljudinspelning?

Ett så kallat "Avslutande Avtal" som många säljare från bedrägeriföretag pratar om, är en hänvisning till att man tidigare haft ett avtal med företaget som ringer och att detta nu håller på att löpa ut. Detta finns oftast inte och känns oftast inte igen av kunden heller, utan kan vara en ursäkt för säljaren för att skicka en bedrägerifaktura. När man sedan går med på att spela in avslutet som en bekräftelse för att avsluta samtliga tjänster, är man inte helt med på att man ska få en slutfaktura. När den väl kommer med posten blir man arg och irriterad och känner sig lurad.

Hur vet ni vilka företag som är "bedrägeriföretag"?

Vi jobbar varje dag med att kartlägga bedrägeriföretag runtom i landet, men även en del utomlands. Vi får tack vare våra kunder in mängder med tips om bedrägerifakturor, och ofta kan man se ett klart och tydligt mönster. Kunderna som råkat ut för ett företag berättar ofta en liknande historia och kan även visa upp material i form av en faktura eller orderbekräftelse. Vi tar även kontakt med  bedrägeriföretagen för att de ska få möjligheten att förklara sig, och vi inser snabbt om det de säger är sant eller inte. Genom att göra en noggran bedömning och utredning angående VEM som står bakom ett specifikt företag kan man ofta se samband med andra redan bekräftade bedrägeriföretag. Svensk Handels Varningslista är också en tillförlitlig källa. Men om vi själva får in många klagomål på ett specifikt företag, gör vi en bedömning utifrån material, berättelser och referenser. Vi kollar alltid våra källor noga!