Vilken jäkla dag!

Vårt företag tillhör en internationell koncern med tusentals anställda i Sverige och vi har en butik i Öresundsområdet. Här betjänar vi mestadels små entreprenörer och hantverkare och har ingen som helst konsumentförsäljning. En del kunder väljer att betala kontant. Händelsen polisanmäldes omedelbart, men polisens intresse var ytters blekt och anmälan avskrevs på grund av att bevis saknades. Vi beslöt oss för att ändå gå vidare, både för vår personals skull och för att visa ett tydligt ledarskap. Vi fick tips om ett säkerhetsföretag och det skulle visa sig att de på mindre än en vecka kunde lösa ett internt brott och återställa den goda stämningen.

Säkert Företag intervjuade våra anställda samt flera utomstående och kunder. Misstankarna pekade på vår butikschef, men stölden var utfört på ett sådant sätt att det inte var möjligt att binda honom till den. Å andra sidan visade utredningen på andra oegentligheter. Man fann bevis för att butikschefen på betald arbetstid i företagets lokaler sålt alkohol olovligt. Dessutom visade utredningen att butikschefen utan tillstånd hade lånat ut 10 000 kronor av företagets pengar till en kollega under en månads tid. Säkert Företag rekommenderade oss ett särskilt upplägg för att lösa hela fallet. Butikschefen kallades till samtal.

Han var självsäker, på gränsen till arrogant, och svarade mycket tryggt på frågor om kassaskåpsstölden. När utredningsmännen med sin poliserfarenhet och psykologi därefter började tala om alkohol var han inte på minsta sätt obekväm, men när han efter en timmes samtal insåg att han erkänt såväl olovlig sprithantering som troslöshet mot huvudman, bröt han ihop. Han fick möjlighet att säga upp sig själv med tid för rådrum som ett alternativ till att bli avskedad. Vi gjorde klart för honom att han skulle bli polisanmäld oavsett vad han valde för uppsägningsform. Butikschefen arbetsbefriades omgående och all personal informerades om vad som hänt. Dagen då stölden uppdagades var en "jäkla dag" och vi hoppas att vi slipper fler sådana. Säkert Företag har hjälpt oss att förbättra en del säkerhetsrutiner och de är en viktig samarbetspartner för oss idag. HANS LARSSON