• Black Friday – Säkert Företag tipsar

  ons, 22/11/2017

  Nu närmar sig årets Black Friday REA och med det ökar kortbedrägerierna. Black Friday är ett fenomen som härstammar från USA men har de senaste åren även slagit rot i Sverige. Uppskattningsvis varannan svensk planerar att handla på Black Friday, väldigt många passar på att inhandla årets julklappar när butikerna tok sänker priset på den där TV:n, datorn eller jackan som du så länge velat ha. Men Black Friday är inte bara en guldgruva för de som vill göra ett riktigt bra klipp det är även starten för kortbedrägeriernas högsäsong.  Under denna period gör man många inköp med sitt kort och många kan ha svårt att hålla koll på hur mycket man egentligen har gjort av med, således kan det vara lätt att missa att man blivit utsatt för ett bedrägeri och upptäcker det alldeles för sent. Försök att med jämna mellanrum kontrollera ditt konto och hålla koll på hur mycket du har handlat för. Givetvis ska man inte stänga in sig och undvika handel eller ta ut alla pengar på kontot och stoppa i madrassen men det är viktigt att du som konsument är försiktig med ditt kortanvändande. Många banker använder sig av verifierings system så som mobilt Bank ID, eller verified by visa med mera, men ändå lyckas kaparna komma åt dina pengar.

   

  Här följer några tips du kan ta med dig

   

  • Tänk på att aldrig lämna ditt kort utan uppsyn. Om du lämnar ditt kort till servitrisen/ servitören på en restaurang och denne går iväg för att ta betalt i kassan är det mycket enkelt att ta en bild av ditt korts framsida och baksida, sen är det fritt fram för personen att göra inköp med ditt kort via nätet. Tyvärr är detta mycket vanligt.

   

  • När du handlar via nätet bör du vara noggrann med vilka sidor du handlar på, om möjligt så välja att betala mot faktura eller postförskott för att på så sätt begränsa kortanvändningen. Handla aldrig på en hemsida som inte erbjuder säkra betalningslösningar.

   

  • När du handlar ute i en fysisk butik så var noga med att skydda ditt kort och pinkod det är väldigt lätt att man i trängseln i kassan blir utsatt för så kallat ”Shoulder surfing” det är när en person helt enkelt smygtittar på dig för att stjäla kortuppgifter och senare lura åt sig eller stjäla ditt kort. Det förekommer även att bedragare har monterat upp kameror som filmar ditt kortköp eller ditt uttag i bankomaten för att sen kunna använda uppgifterna.

   

  • Om du handlar på en sida som begär bild på ditt bankkort så lämna den direkt, det kan annars stå dig dyrt.

   

  • Ring alltid din bank och spärra ditt kort om du tappat bort ditt kort eller om du misstänker att du blivit utsatt för ett kortbedrägeri.

 • Lägg till ny kommentar

  Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.