• Förskingring och stölder på arbetsplatsen.

  fre, 29/12/2017

  Årets sista Nyhetsbrev.

  Nu är Julen avklarad för i år och nu stundas ett avslut på 2017 och det nya året ska firas in med pompa och ståt. Nyår förknippas med nya möjligheter och nya krafttag och vi ska uppnå nya eller gamla mål under det kommande året. Vi har alla avlagt nyårslöfte som i slutändan kan visa sig vara svåra att hålla. De vanligaste målen är givetvis sluta röka, bli mer hälsosam, gå ner i vikt och börja träna.

  Men hur ser vi det ur ett företagsperspektiv?

  Nu ska nya resultatbudgetar samt likviditetsbudgetar upprättas inför året, och alla vill vi ha högre omsättning bättre resultat detta året än året innan, vi ska ta nya höjder fler marknadsandelar och mycket mer.

  För att nå dessa mål behöver vi inte enbart öka försäljningen eller produktionen. Vi måste även minska svinnet, kapa onödiga utgifter, odla ett gott företagsklimat och värna om våra medarbetare.

  Frågan är, har du och ditt företag koll på vart pengarna slukas upp? Man kan dessvärre aldrig fylla en spann som läcker hur mycket man än försöker.

  Allt fler företagare har problem med svinn i butiken eller produktionen. Inom detaljhandeln uppskattas det svinnet till 9 miljarder kronor årligen. Det största bakomliggande problemet är organiserad brottslighet och problemet växer varje år. Över 30 procent av Sveriges näringsidkare uppger att de har problem med organiserad brottslighet, drygt hälften av svinnet i Sverige beror på att ”kunder” tillskansar sig varor. Men över en tredjedel av svinnet är insiderbrott. Givetvis beror även en del av svinnet på interna fel och den mänskliga faktorn.

  Nära 80 procent av de brott ett företag eller organisation blir utsatta för genomförs av de egna medarbetarna, konsulter, inhyrda eller underleverantörer, nu skiljer vi på brott och svinn. Brott kan vara allt från att systematiskt stjäla kontorsmateriel, lagervaror, varor i butiken eller att avvika från företagets olika policys. En sak har alla brott gemensamt, oavsett om de är stora eller små så påverkar det företaget negativt och är allt annat än gynnsamt för företaget. Att systematisk stjäla lagervaror som då räknas som svinn kan uppgå till enorma summor på ett år (beroende på företagets storlek), pengar som man istället skulle kunna anställa ytterligare en medarbetare för och öka omsättningen och öka vinsten och med det växa och expandera långsiktigt, istället för att ha ett svin på tusentals kronor. Andra skador som kan uppstå till följd av intern brottslighet riktad direkt mot företaget eller dess kunder är bland annat kund- och leverantörsflykt och påverkar givetvis verksamheten negativt.

  Detta är givetvis ingen nyhet men än dock ett stort problem ute på svenska företag.

  Vi på Säkert Företag har tidigare rapporterat om vikten av att göra en bakgrundskontroll vid en rekrytering och på så sätt förhindra/ begränsa eventuella framtida skador. Detta görs allt för sällan och företagen blir fortsatt utsatta för interna brott och förlorar pengar.

  Det är även mycket viktigt att kontinuerligt göra en riskanalys över sin verksamhet för att upptäcka säkerhetsrisker/ brister för att kunna förebygga slukhål i verksamheten. Vad som stjäls styrs till stor del av vilka möjligheter det finns för gärningsmannen.

  Vi på säkert Företag har lång erfarenhet och hjälpt många företag att utreda och lösa intern brottslighet. Vårt konsult team består av före detta anställda på SÄPO, Polisen, It- forensiker , revisorer, brandmän med flera. Är ni i behov av en internutredning, Riskanalys eller bakgrundskontroll? Kontakta då oss på 040 – 611 90 50 eller via mail Info@sakertforetag.se.

  Vi är med er Innan det händer, När det hänt och när det inte får hända igen.

   

  Vårt nyårslöfte är att hjälpa Sveriges företag att bli säkrare.

  Gott nytt år Önskar vi på Säkert Företag.


 • Lägg till ny kommentar

  Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.