• Har du koll på din omgivning? Säkert Företag INFO

  tor, 07/12/2017

  Har du koll?

  Många av oss har suttit i situationen där man ska intervjua en person för en tjänst som ska tillsättas, några gör det oftare än andra och några jobbar som rekryterare och har det som jobb att sitta i jobbintervjuer. De flesta har hamnat i situationen där man har en känsla i magen att personen som intervjuas har skelett i garderoben, men betygen ser bra ut och referenserna är jätte fina, så man gör slag i saken och anställer personen.

  Men hur bra koll har vi egentligen på de personerna vi intervjuar och anställer. Det handlar om att anställa en person som ska ha ett förtroende uppdrag i företaget av olika slag, personen i fråga ska få tillgång till företagshemligheter i olika hög grad, hantera kontanter, avtalshemligheter, kunduppgifter, larmkoder, inpasseringskort, jobba med människor i behov av hjälp, barnomsorg, skola med mera. När man anställer en person för en tjänst är det mycket viktigt att få rätt person på rätt plats med rätt behörighet helt enkelt, och man måste kunna lita på den personen. Allt för ofta händer det att företag anställer fel personer, och de misstagen blir ofta kostsamma för arbetsgivaren. Det som såg så bra ut på papperet, bra betyg, fina referenser och goda vitsord visade sig vara en ren bluff, personen ni anställde visade sig vara tungt kriminell och hade som syfte att öppna upp möjligheter för insiderbrott, Det visade sig att personen ni anställde hade begått sexuella övergrepp på sin förra arbetsplats. Det alla ställer sig frågande till i en sådan situation är, Hur kunde detta ske?

  Konsekvenserna kan bli kostsamma och kan innebära att man saknar pengar i dagskassan, det saknas inventarier på lagret, konkurrerande verksamhet har helt plötsligt hemlig information om er verksamhet och kundregister, omsorgstagare blir av med sina värdeföremål eller pengar, medarbetare utsätts för kränkningar, sextrakasserier och övergrepp, allt detta kan i många fall pågå under en längre tid i det dolda och verksamhetens rykte kan mycket snabbt raseras och få verksamheter att gå omkull. Detta är bara en del i raden av konsekvenser som kan drabba arbetsgivaren eller kunder.

  Falska betyg och påhittade referenser är något som blir vanligare idag och arbetsgivare bör vara mer vaksamma. Konkurrensen är hård på arbetsmarknaden och det är mycket vanligt att man spetsar till sitt CV, det handlar om marknadsföring av sig själv. Alla känner vi till Kirurgen Paolo Macchiarini, han är en av många som har angett felaktiga uppgifter i sitt CV, i detta fallet kostade det människoliv. Men trots att problemet finns, är det merparten av arbetsgivarna i Sverige som inte gör en bakgrundskontroll av den sökande. I en undersökning från Stockholms handelskammare svarade nästan 60 % av de drygt 500 deltagande företagen att de stött på kandidater med förvanskade uppgifter i sitt CV. I USA väljer 90 % av bolagen att genomföra en bakgrundskontroll/screening av den sökande.

  Idag väljer många arbetsgivare att göra en enkel svepning på nätet innan intervjun, och det visar sig ofta, att efter en research får arbetsgivaren en sämre bild av den sökande. Man kan hitta information som är korrekt men inte särskilt aktuell, Risken finns att man gör en för snabb bedömning som blir väldigt subjektiv. Det är inte bara viktigt att sortera ut fel kandidater, det är minst lika viktigt att hitta rätt kandidat.

  En bra bakgrundskontroll är inte bara nödvändig vid en rekrytering det är i allra högsta grad aktuellt vid en affärsuppgörelse. En investering i en bakgrundskontroll kan spara tusentals kronor för verksamheten och minska riskerna för kostsamma konsekvenser.

  Säkert Företag har lång erfarenhet inom området bakgrundskontroller och har många nöjda kunder. Vi erbjuder grundliga bakgrundskontroller som kan hjälpa er verksamhet att minska risken för en felrekrytering eller undvika en dålig affär och andra oegentligheter.

  Ni kan läsa mer om våra bakgrundskontroller under fliken Förebyggande säkerhet eller kontakta oss på telefon eller kontaktformuläret på hemsidan.

   

  Vi är med er innan det händer, när det hänt och när det inte får hända igen


 • Lägg till ny kommentar

  Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.